32.9 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 8, 2023

Tokoh Wartawan Jangka Azmin Tumbang Di Gombak

Buku bertemu ruas.

Itu tanggapan banyak pihak selepas PKR memilih Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari berdepan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali di Parlimen Gombak.

Sangat dinanti-nantikan apatah lagi politik Azmin bakal ditentukan selepas malam 19 November ini.

Atas kertas, Azmin dijangka tumbang namun cabaran UMNO tidak perlu diperkecilkan walaupun dilihat lemah untuk memikat hati rakyat Gombak.

Selaku ketua kerajaan Selangor, Amirudin dilihat tokoh paling berwibawa untuk mengenepikan Azmin yang dianggap sebagai pengkhianat sehingga rebahnya kerajaan PH selepas 22 bulan.

Amirudin Shari

Namun kali ini Azmin dijangka tidak mampu bertahan berikutan tindakan meninggalkan PKR dan menyertai Bersatu sekaligus dianggap mencabuli mandat rakyat.

Sementara Amirudin sudah sekian lama menjadi wakil rakyat di DUN Batu Caves sebelum ditukar nama kepada DUN Sungai Tua adalah tokoh politik tempatan yang sudah lama berakar umbi di situ.

Ada banyak sebab jika kita perincikan bahawa Amirudin memiliki banyak kelebihan. Selain kedudukan politik Azmin yang suam-suam kuku selepas menyertai Bersatu.

Antaranya, ketiadaan jentera parti terdahulu menjadikan Azmin banyak bergantung kepada jentera PAS yang sebelum ini serba salah antara memihak kepada Perikatan Nasional atau mahu meneruskan sokongan kepada Muafakat Nasional yang diterajui UMNO.

Amat mudah dan wajar Amirudin berada di kerusi itu kerana Gombak selepas ini adalah “penghulu” kawasan di Selangor dan bakal mendapat banyak manfaat.

Selaku ketua kerajaan Selangor, mudah untuk Amirudin membantu menaikkan Gombak sekaligus menyelesaikan masalah yang masih tertangguh sebelum ini.

Paling utama, seorang Menteri Besar sentiasa berada hampir setiap masa di hati rakyat Gombak.

Reputasi Azmin Ali makin tenggelam berbanding sebelumnya dan dia dianggap antara punca jatuhnya kerajaan PH apabila terlibat dengan langkah Sheraton.

Kini, di bahu Amirudin dan PH Selangor harapan besar diletakkan untuk menghukum Azmin kerana dianggap menodai mandat rakyat dan mendurjanai Pakatan Harapan.

Menyertai Bersatu untuk menyambung nyawa politiknya memberi gambaran, Azmin telah melakukan kesilapan besar dalam kerjaya politiknya.

Apapun lewat malam 19 November Parlimen Gombak dijangka berubah dan Amirudin harus mengembalikan maruah pengundi Gombak sekaligus membawa perubahan besar kelak.

Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menganggap Amirudin sebagai “panglima” Selangor yang dihantar ke Gombak untuk mengalahkan Azmin dan dia penuh yakin menteri besar itu mampu melakukannya.

Dalam PRU14 lalu, Azmin yang bertanding atas tiket PKR mendapat 75,113 undi dengan majoriti 48,721 mengalahkan calon PAS dan BN.

 

Datuk Dahlan Maamor merupakan seorang penyampai berita lagenda.

Beliau pernah menjadi pengacara popular Ruang Bicara Bernama TV, sebelum digantung pada tahun 2016 ekoran tekanan daripada UMNO.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

118,559FansLike
731FollowersFollow
962FollowersFollow

Berita Terkini