27.2 C
Kuala Lumpur
Thursday, December 1, 2022

Azmin Beri Amaran: Kerajaan Negeri Boleh Disaman Jika Tutup Kilang

Kerajaan-kerajaan negeri yang menghalang mana-mana kilang atau syarikat beroperasi mungkin terdedah kepada tindakan undang-undang daripada pelbagai pihak, khususnya kalangan pihak industri.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata sedemikian berkenaan pendirian beberapa buah negeri yang enggan membuka semula ekonomi secara tergesa-gesa.

“Tindakan kerajaan negeri adalah tidak bersandarkan kepada punca kuasa yang sah di bawah mana-mana undang-undang dan adalah bercanggah dengan dasar Kerajaan Persekutuan.”

“Lebih-lebih lagi memandangkan dasar Kerajaan Persekutuan tersebut telah pun dijadikan undang-undang yang berkuatkuasa di seluruh negara.”

Berita bertarikh Mei 2020 di atas dipetik daripada 5 buah agensi media kebangsaan.

 

BERNAMA

Klik untuk baca

 

ASTRO AWANI

Klik untuk baca

 

SINAR HARIAN

Klik untuk baca

 

MSTAR

Klik untuk baca

 

MALAYSIAKINI

 

Klik untuk baca

Related Articles

7 COMMENTS

  1. Kebodohan apa yg di cakap ni..sudah tau punca kes meningkat dari kluster pekerja sektor kilang,Azmin suruh buka sektor kilang kalo tidak di saman,bila buka kilang mula beroperasi,kerajaan bagi kompaun denda dan saman alasan tidak ikut peraturan SOP..semata- mata hanya nak bagi tengok kerajaan buat kerja kah??

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

118,559FansLike
731FollowersFollow
718FollowersFollow

Berita Terkini